Lava BV
Eifelgold lavameel / gruis

Lavazeefzand met laag “stof” gehalte
Bij bodems, die te veel verdicht zijn en kleibodems ontstaan teeltproblemen en zal de BODEMGESTELDHEID verbetert moeten worden. Het doormengen van Lavazeefzand 0/3 a 4 mm verbetert de structuur, betere water- en luchthuishouding en 

doorwortelbaarheid, denk daarbij ook aan de doelgebieden van sportvelden.

In afwijking van andere Lava heeft het Lava zeefzand een hoge PARAMAGNETISCHE waarde van ca 3000 CGS. Bevat ook het mineraal Magnetiet. Lava zeefzand blijkt ook een zeer goede afdekking te zijn voor TULPENBROEI op kisten en zorgt voor een goede vochtregulering.


Waarom zeer fijn lava ?
Stimuleert het bodemleven, bevat belangrijke voedingsstoffen voor het bodemleven en dat verhoogt de bodemvruchtbaarheid. Structuurverbetering van de bodem dit alles voor gezonde planten en sterke weerstand. Vooral in het ‘meel’ gedeelte, grote aanhechtingsmogelijkheid voor micro-organismen. Geen overbemesting mogelijk, wel Ph controleren. Silicium, na zuurstof het meest voorkomende element in onze aardkorst. Het geeft stevigheid aan stelen en stengels, (fruit) bomen – koren – bloemen, maar ook het gras. Is belangrijk bij sportvelden (golf) en kruidenrijk gras land voor de koeien. Ook een koe heeft voor haar gezondheid wilde kruiden en klaver nodig. Besparing op krachtvoer. Silicium zorgt voor een goed ontwikkeld wortel gestel dat in staat is de nodige voedingsstoffen uit vulkaan gesteente te halen in een natuurlijke behoefte, zonder dat er door uitspoeling voedingsstoffen verloren gaan. Wortels scheiden zuren af en dringen zo in de fijne lava/basalt. Zo zijn planten in staat uit anorganisch materiaal voeding te halen. Silicium verbetert de opname van fosfor, activeert het bodemleven en versterkt plantencellen daardoor is er meer weerstand van de plant tegen ziekten en insecten. Veel verarmde bodems hebben gebrek aan opneembaar Kiezelzuur (afgeleid van Silicium). Silicium ook wel het vergeten element in de plantenvoeding genoemd. Het is geen essentieel element maar voor een optimale gezondheid voor de gewassen moet er continu opneembaar kiezelzuur beschikbaar zijn. Een internationaal team van wetenschappers stelt, dat door het strooien van fijne Lava over het land, zeer grote hoeveelheden BROEIKASGAS CO2 uit de lucht worden gehaald (Nature Geoscience). Mineralen in de bodem – CO2 uit de lucht.

 

Advies:
1 big-bag per hectare, vanaf zo’n 5000 m2 grond is het prijs gunstiger om lavagruis te nemen in plaats van meel, een deel voor direct op het land en een deel op te slaan voor toepassing in dierverblijven en / of compost.
Lava gruis bestaat deels uit meel en kleine steentjes 0 tot 3 mm.
Gruis heeft daarmee een langdurige werking. t.o.v. de fijne lava en wordt daarom ruimer gedoseerd maar minder vaak herhaald.
Met name voor gronden die structuur problemen hebben zoals bv kleigronden adviseren wij het 0-3 gruis te gebruiken.
Het gruis wordt vochtig aangeleverd tegen het stoffen bij het uitrijden, daarom fluctueert het gewicht.
Verpakking:  1200 a 1500 kg / Big-Bag op pallet / meer prijs voor levering Belgie
Ook los gestort leverbaar v.a. 10 ton, prijs op aanvraag.

Dosering
1 a 2 big-bags per hectare afhankelijk van de hoeveelheid afgevoerde biomassa en minerale behoefte van de bodem naar behoefte herhalen.
Toevoeging aan compost productie 30 kg per m3
Ook zeer geschikt om in stal / eco stal te strooien, net als bij de bodem processen en bij compost productie levert lava altijd een positieve bijdrage aan de biologische processen die daar plaatsvinden.
Lava bevat ongeveer 15 % calcium en vervangt hiermee een deel van de benodigde kalkgift.
Voor het lossen van deze zware big-bag met een handpallet steekwagen is het noodzakelijk dat de ondergrond waarover deze verplaatst moet worden verhard en vlak is.


Opbrengen lavagruis
Het opbrengen van lava gruis gaat moeilijk met kunstmeststrooiers met een schuddend pijpje maar gaat prima met de schijfmodellen, de kippenmest strooier of een schuimaarde machine.
Omdat het vochtig is kan het meel compacteren dus is ons advies niet gelijk de hele bak van de strooier vol te gooien maar deze deels te vullen en evt
wat los te maken als dat nodig is.


E-mailen
Bellen
Map
Info